donderdag 20 juni 2013

Margarine of roomboter?

 ROOMBOTER OF MARGARINE? WAT KIES JIJ?
Ik ben, als vele met mij, opgegroeid met het idee dat boter slecht voor je is. Je wordt er dik van en is slecht voor je hart. Dus aten wij plantaardige margarine op de boterham en de roomboter kwam er alleen met speciale gelegenheden.

Inmiddels weet ik wel beter. Vet is niet per definitie slecht voor je. Vet heb je ook gewoon nodig. Het gaat er alleen om welk vet. De komende tijd zal ik veel aandacht aan vet besteden in mijn blog. Wat zijn goede vetten, welke niet, welke moeten we meer gebruiken en ook hoe. Voor nu het verschil tussen roomboter en margarine.

Ik ben opgegroeid met plantaardige margarine, toen werd het margarine gemaakt van soja, nu eet ik puur natuur roomboter! Het is niet alleen veel lekkerder, ik ben er ook van overtuigd dat het gezonder is dan margarine/halvarine, etc. En in tegenstelling tot wat vele denken, verschillen roomboter en margarine niet veel in calorie├źn.

Roomboter bevat een hoger gehalte aan verzadigde vetten. Deze worden nog steeds in verband gebracht met het ontstaan van hart- en vaatziektes. Uit wetenschappelijk onderzoek wordt de laatste tijd steeds duidelijker dat verzadigd vet helemaal niet zo slecht is voor de gezondheid als tot nu werd gedacht. Welke vetten wel slecht zijn, dat zijn transvetten. Deze vind je niet in roomboter, deze vind je in margarine. Want margarine wordt over het algemeen van plantaardige olie gemaakt. Deze olie moet verhard worden om er een smeerbare substantie van te maken. Dit proces van verharding leidde zeker in het verleden tot het ontstaan van transvetten. Transvetten verhogen het slechte cholesterol en verlagen het goede cholesterol, verhogen de kans op hart- en vaatziekte, verzwakken het imuunsysteem en worden in verband gebracht met obesitas, depressie, alzheimer en bepaalde vormen van kanker.

Tegenwoordig is de hoeveelheid transvetten in margarines sterk teruggebracht. Maar tot op de dag van vandaag liggen er margarines in de supermarkt met transvetten. Producten zijn verplicht dit op het etiket te vermelden. Dus kies je toch voor margarine, let hier dan op! Dit geldt niet alleen voor margarine, maar ook vele andere bewerkte producten. Andere bewoordingen voor transvetten zijn: gehard plantaardig vet of gehydrogeneerd vet.

Verder worden er aan margarine veel stoffen toegevoegd, om deze te laten lijken op boter en om deze langer houdbaar te houden. Het is een zwaar bewerkt product, waar niks meer in zit. In dat opzicht kun je het vergelijken met andere geraffineerde producten, het doet een roofbouw op je reserves.
Roomboter is een natuurlijk product. Het wordt gemaakt van melk en ondergaat geen verdere bewerkingen. Roomboter bevat van nature vitamines A en D. En wanneer je de grasroomboter kiest, dan bevat het zelfs wat omega-3 vetzuren.

DUS... WAT KIES JIJ?
Geen opmerkingen:

Een reactie posten