maandag 27 mei 2013

Suiker

Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker? Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, het is nog niet 'schoongemaakt' in de fabriek. Ongeraffineerde suiker bevat allerlei mineralen, enzymen en vitaminen. Stoffen die je lichaam ook nodig heeft om de suiker goed de verwerken. Ongeraffineerde suikers worden daardoor langzamer in je bloed opgenomen waardoor het minder invloed heeft op je bloedsuikerspiegel.

Om geraffineerde suiker te krijgen moet men de suiker wassen, snijden, malen, walsen (persen), filteren, centrifugeren, klaren, carbonatie (fosfatatie), indikken door verdamping, ontkleuren (m.b.v. verkoolde koeienbeenderen), ionenuitwisseling met hars, verder indikken, kristallisatie, nogmaals centrifugeren en drogen, behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabillisator, schonen m.b.v. blauwzuur, enz.

Je begrijpt natuurlijk wel dat na al die (chemische)behandelingen die de geraffineerde suiker heeft ondergaan, dat daar geen goeds (mineralen, enzymen en vitaminen) meer in zit. Dat betekent dat wanneer je geraffineerde suiker eet, je lichaam de stoffen die het nodig heeft om suiker goed te verwerken uit je reserves moet halen. Dus door het eten van geraffineerde suiker onttrek je vitamines, mineralen, enzymen aan je lichaam. Dit kan je immuunsysteem verzwakken en andere processen in je lichaam verstoren, zoals je hormoonhuishouding.

Ook zorgt geraffineerde suiker voor een verstoring van je bloedsuikerspiegel. Wanneer je geraffineerde suiker eet, piekt je bloedsuikerspiegel. Het geeft je een gevoel van energie. Maar wanneer je bloedsuikerspiegel snel stijgt, gaat je lichaam snel insuline aanmaken om het te laten dalen. Dus stort daarna snel je bloedsuikerspiegel/energie weer in. Daarom krijg je na het eten van geraffineerde suikers al snel weer trek. Als je lichaam vaak geraffineerde suikers krijgt te verwerken, dan raakt het op een gegeven moment overwerkt, het kan allerlei klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, depressiviteit, Candida en natuurlijk ouderdomssuiker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten