dinsdag 28 mei 2013

Ongeraffineerde suikers

Ongeraffineerde suikers, zijn suikers, die je met mate kunt eten. Hier een overzicht van de ongeraffineerde suikers die ik in mijn winkel verkoop. Ongeraffineerde suikers hebben over het algemeen een lage glycemische index wat inhoudt dat het langzaam door het lichaam wordt opgenomen en je bloedsuikerspiegel dus minder stijgt.

Rietsuikermelasse: Dit is een restproduct van rietsuiker dat voor de derde keer gekookt is en dit is het meest rijk aan voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, potassium en ijzer. Ik verkoop de biologische variant die vrij is van pesticiden.

Oersuiker: Dit wordt simpelweg gemaakt door sap te koken, dat wordt geperst uit suikerrietstengels, en het daarna te drogen en te verkruimelen. Omdat water het enige is dat wordt verwijderd uit de originele rietstengels, bevat oersuiker alle vitamines en mineralen die van oudsher in suikerriet voorkomen, voornamelijk ijzer.

Palmsuiker: Dit kan men maken van het sap van een aantal specifieke palmboomsoorten. Het zoete sap halen ze uit deze bomen door een schijf van de bloeistengel af te snijden, dan druipt het er zo uit. Deze pure vloeistof bevat onder andere vitaminen, mineralen en antioxidanten. Door de palmvloeistof op een speciale manier in te dampen, blijven vrijwel al deze goede stoffen bewaart.

Agavesiroop: De agave is een cactusachtige plant die vooral voorkomt in Mexico. Van de nectar van deze plant wordt agavesiroop gemaakt. Agavesiroop is erg zoet, 25% zoeter dan gewone kristalsuiker. Het lijkt een beetje op honing. Het heeft dezelfde kleverige substantie, maar is iets dunner. Agavesiroop heeft een hoog fructose gehalte, dit wordt door je lever verwerkt. Dus gebruik het met mate en in kleine hoeveelheden.

Ahornsiroop: Dit wordt gemaakt van het sap wat wordt getapt uit de malple tree in Noord-Amerika. Om de zoete siroop te verkrijgen, haalt men een groot deel van het vocht uit het ahornsap. Dit is een arbeidsintensief proces. De glycemische waarde van ahornsiroop is wat hoger dan bij de andere ongeraffineerde suikers en kan dus wat schommelingen in je bloedsuikerspiegel geven.
Er zijn verschillende soorten kwaliteiten. De A-graad; deze wordt verkregen van de eerste tap, een lichtbruine kleur en een subtiele smaak. De C-graad; derde tap; deze heeft een meer donkere kleur en smaakt nog meer naar caramel.

1 opmerking:

  1. Rauwe honing is een ongeraffineerde suiker. Die honing bestaat voor ongeveer 30 procent uit vitaminen, mineralen, antioxidanten, eiwitten, aminozuren en andere bioactieve stoffen. Rauwe honing is onbewerkt en koudgeslingerd. De honing is niet verhit geweest. Dit in tegenstelling tot de meeste vloeibare honingsoorten in de supermarkt. Die worden vaak verhit, waardoor een heleboel van die goede stoffen verloren gaat. Dus koop een goede biologische honing!

    BeantwoordenVerwijderen