maandag 27 januari 2014

Weten van (h)eerlijk eten

Afgelopen donderdag met mijn vriend naar de BioVakBeurs in Zwolle geweest. Daar onder andere een lezing bijgewoond van Rineke Dijkinga die de boeken Weten van (h)eerlijk eten (deel 1 en 2) heeft geschreven. De lezing was erg interessant. Rineke heeft heel simpel en duidelijk dingen uitgelegd. Veel was voor mij al bekend. Maar het feit dat wanneer er op het etiket plantaardige oliën wordt genoemd en je ziet geen olie in het product, dat dat betekent dat het een andere benaming voor het oh zo ongezonde transvet is, was voor mij nieuw.


In vogelvlucht ging de lezing over de spijsvertering, toegespitst op je cellen die de voedingsstoffen op moeten nemen. Normaal gesproken zijn de celwanden flexibel, waardoor ze ook makkelijk voedingsstoffen op kunnen nemen. Bij verkeerde voeding worden die wanden stug, het wordt dan ook voor je lichaam moeilijker om voedingstoffen op te nemen.Verder gehad over het o zo ongezonde glucose-fructosestroop wat tegenwoordig in veel voedingsproducten wordt gestopt en wat dat veroorzaakt in je lichaam. Gehad over vetten. Plantaardige oliën zijn gezond zolang ze niet verhit worden en het als olie herkenbaar is (dus niet gehard). Alleen eten we veels te veel omega 6 oliën en veels te weinig omega 3 oliën. Een teveel van omega 6 (zoals zonnebloemolie) zorgt voor ontstekingen in het lichaam en omega 3 voorkomt juist weer ontstekingen (lijnzaad, chiazaad, walnoten, hennepzaad, vette vis). Ook is er gesproken over verhitting van de oliën. Omega 3 olie moet je niet verhitten (niet boven de 40 graden) bij de andere oliën verschilt het per olie. Kokosolie, rijstolie, ghee en ossewit zijn de beste oliën om in te bakken/frituren. Verder is er gesproken over antioxidanten, hoe belangrijk die zijn voor je lichaam en er is gesproken over de ORAC waardes van voedingsstoffen. En daar op voortbordurend kruiden. Het is onvoorstelbaar hoe hoog de ORAC waardes van kruiden is. En de les die ik uit de lezing heb gehaald is dat ik veel meer gebruik moet maken van kruiden in mijn eten (bij mij is dat nu vooral peper, zout). Veel van de  informatie die Rineke verteld heeft tijdens de lezing kun je ook terug vinden in haar boeken.

Mijn vriend was erg onder de indruk van de lezing van Rineke. Na afloop vond hij ook meteen dat ik haar boeken moest gaan verkopen. Dit terwijl ik een paar weken daarvoor het nog over verkoop van boeken met hem had gehad en dat vond hij maar niks, tegenwoordig kun je genoeg recepten van het internet halen. Het geweldige aan de boeken van Rineke, is dat ze naast de recepten ook veel informatie geeft. Ik zelf heb beide boeken en heb al verscheidene recepten gemaakt (zoals de ontbijtkoek).

De recepten en tips uit haar boeken zijn gericht op:  
Preventie: gezond blijven, gezond (ouder) worden
Boedsuikerspiegelregulatie: bij overgewicht, diabetes, hypoglykemie, insulineresistentie, topsporters, klachten van het brein
Darmklachten: als obstipatie, diaree, spastische darmen, voedselintoleranties en chronische ontstekingen
Hart- en vaatziekten: bloeddruk, doorbloeding en cholesterol
Mentale/emotionele klachten: zoals stemmings-, geheugen-, concentratie- en gedragsproblemen
Energie en zuur-base evenwicht: voor optimale energie/gezondheid en gezonde botten/spieren/gewrichten
Speciaal in boek 2: Gluten-, soja- en koemelkvrije recepten voor iedereen met intoleranties/allergieën/overgevoeligheid hiervoor.

Nu kan ik de boeken Weten van (h)eerlijk eten deel 1 en deel 2 inkopen. Maar ik moet per boek 10 exemplaren inkopen. Nu is dat voor een beginnende ondernemer zoals ik ben, een heel hoop geld. Dus heb ik bedacht dat ik een voorinschrijving ga houden. Bij voldoende belangstelling gaat de inkoop door. Dus... mocht je belangstelling voor 1 of beide boeken hebben, stuur dan een mail naar: info@gezondeerlijkenbewust.nl Geef daar aan welk deel je wilt ontvangen en natuurlijk het adres waar het naar toe gestuurd moet worden. Deel 1 kost €21,50 en deel 2 kost €24,50. Wanneer je mee doet met de voorinschrijving zijn de kosten voor verzenden voor mij. Mochten de boeken ook in mijn winkel komen, en je besteld via de winkel de boeken, dan wordt er gewoon verzendkosten over berekend.

Recept uit Weten van (h)eerlijk eten deel 2: Haver goudrenetten taart.



Ingrediënten:
* 3 ons havermeel (je kunt ook 3 ons havermout blenderen, dit geeft een minder mooi bakresultaat)
* 5-6 grote goudrenetten
* 3 eieren
* 1,5 eetlepel gesmolten kokosolie
* 1 theelepel kaneel
* 1 theelepel kardemom
* flinke scheut citroensap
* snufje zout
* 1 koffielepel palmsuiker; kokosbloesemsuiker of ca. 10-15 druppels stevia
* evt. de rasp van een halve biologische citroen
* 3 eetlepels gojibessen
* 3 eetlepels zonnebloempitten
* 1 theelepel baking soda

Bereiding:
Doe het havermeel in een kom en doe er de eieren, de kokosolie en de andere ingrediënten (met uitzondering van de appels en de baking soda) bij. Meng het met een mixer met deeghaken. Schil en snijd intussen 5 van de goudrenetten in kleine stukjes. De 6de appel schil je ook maar die snijdt je in mooie maantjes om mee te garneren. Doe de 5 appels bij het havermeel mengsel en kneed het met je handen (met een mixer lukt dit bijna niet) tot een homogene. smeuige massa. Proef even of het mengsel op smaak is en voeg anders nog wat specerijen, citroen of palmsuiker/kokosbloesemsuiker of stevia aan toe. Vervolgens in een bak- of springvorm doen, het mengsel. Het mengsel goed aandrukken. De schijfjes van de 6de appel leg je nu bovenop het mengel. Dit ook weer goed aandrukken en doe de taart voor een half uur in een voorverwarmde oven op ca. 160 graden bakken. Na het afbakken kun je er evt. nog een extra lepel gojibessen overheen strooien.

Gezondheidseffect:
Haver is niet alleen voor mensen met darmproblemen maar ook voor mensen met overgewicht/verstoorde bloedsuikerspiegels een prachtig graan. Het bevat geen gluten en heeft veel minder effect op de bloedsuikerspiegel dan andere granen. Onze hoge inname van tarwe en tarwebloem is een belangrijke uitlokker van buikvet.
Omdat haver geen gluten bevat (tenzij het verontreinigd is door glutenhoudende granen) heeft deze taart niet de luchtige structuur dan een appeltaart van tarwe. Daarom wordt haver zelden gebruikt dor bakkers. Jammer, want het is zo lekker en zo gezond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten