zaterdag 27 juli 2013

Gemberbier

Ik vond gemberbier altijd erg lekker. Als je het in de supermarkt koopt, Old Jamaica Ginger Beer, dan bevat dat de volgende ingrediënten: Koolzuurhoudend water, suiker, gemberwortelextract en andere smaakstoffen, citroenzuur, conserveermiddel (natriumbenzoaat), stabilisator (quillaja-extract E999).

Natriumbenzoaat (E211) is een chemisch conserveermiddel. Risico's: hyperactiviteit, astma, oogirritaties, netelroos, darmstoornissen, groeiaandoeningen, slapeloosheid, gedragsstoornissen en neurologische aandoeningen. Daarnaast schaadt dit additief het bloed, zijn er verbanden gelegd met leukemie bij zowel mens als dier en geldt het als kankerverwekkend.

Quillaja-extract (E999) is een natuurlijke schuimverwekker die van de boomschors van een Zuid-Amerikaanse boom gemaakt zou zijn. Sommigen beschouwen dit additief als onschadelijk, terwijl anderen het als giftig zien omdat het stoffen bevat die bloedvergiftiging en darmontsteking kunnen veroorzaken.

Ik heb nu zelf gemberbier gemaakt. Zonder E-nummer en zonder geraffineerde suikers.

Ingrediënten:
*Flink stuk verse gember (zeg 8 centimeter)
* 1 biologische citroen
*100 gram honing (meer of minder naar smaak)
* halve theelepel gedroogde gist
* Een petfles van 1 ½ liter
* 1 ½ lauw water

Bereiding:
Rasp de gember fijn, rasp de schil van citroen, pers de citroen uit en doe alles in een kom, samen met de honing en de gist. Giet er wat water bij tot het geheel enigszins is opgelost. Doe dat met behulp van een trechter in de petfles en vul af met de rest van de water, tot zo’n vijf centimeter onder de dop. Laat een dag of een nacht staan. Kijk dan of de boel is  gaan gisten – pas op-! en zet dan in de koelkast. Inschenken via een zeefje. Heerlijk!


Wanneer je geen gist mag/wil gebruiken kan je het denk ik ook prima doen met koolzuurhoudend water.

4 opmerkingen:

 1. Ik ben ook gek op gemberbier en zoals jij het ook beschrijft bevatten de blikjes en flesjes uit de supermarkt altijd veel ongezonde ingrediënten. Heel erg bedankt voor het recept, dit ga ik zeker uitproberen en dan zonder gist omdat ik dat niet mag!

  Puck

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel. Goed bezig

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel. Goed bezig

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gember is erg gezond.gemberbier zelf maken is inderdaad een klus maar je weet wat je krijgt.er zijn veel variaties mogelijk.groetjes iedereen. willie

  BeantwoordenVerwijderen