zondag 1 september 2013

Zelf tandpasta maken

Gezond leven betekent gezond, zo natuurlijk mogelijk eten. Maar het betekent ook dat je verzorgingsproducten zo natuurlijk mogelijk zijn. Want de chemicaliën uit je verzorgingsproducten trekken je huid in en komen zo in je lichaam terecht. Krijg je dus als nog allerlei gifstoffen in je lichaam. Om dit reden ga ik de komende tijd aandacht besteden aan het zelf maken van natuurlijke verzorgingsproducten. Het is veel goedkoper en gezonder.

We beginnen met tandpasta. Om dit te kunnen maken heb je maar twee ingrediënten nodig, namelijk kokosolie en baking soda.

1. Kokosolie:
Kokosolie is een goede basis voor een zelfgemaakte tandpasta. Het heeft een antibacteriële werking, werkt genezend voor pijnlijk en bloedend tandvlees en het helpt bij witte aanslag (als je je tong meeborstelt). Ook is gebleken dat kokosolie tandbederf kan keren.

2. Baking soda:
Een ander belangrijk ingrediënt voor onze tandpasta is baking soda (zuiveringszout, bicarbonaat). Ten eerste is het een natuurlijk en zacht reinigend schuurmiddel en ten tweede is het alkalisch en daarom neutraliseert het de zuren in je mond die vaak aan de basis liggen van tandbederf. Baking soda helpt bij het krijgen van een frisse adem.

Om de tandpasta te maken, meng je de kokosolie met de baking soda. Houd ongeveer een verhouding van 40% kokosolie en 60% baking soda aan. Als je wilt kun je ook een paar druppeltjes etherische olie, zoals pepermunt toevoegen. Dit hoeven echt maar een paar druppeltjes te zijn en dient alleen voor een frisse geur en smaak.

De tandpasta kun je het beste bewaren in een glazen potje met deksel en wanneer je je tanden gaat poetsen haal je er met een theelepeltje wat uit. Het is ongekoeld, dus buiten de koelkast houdbaar.
Boven de 25 graden smelt kokosolie en onder de 25 graden stolt het. Dus wanneer je klodders in je wasbak hebt, haal je deze het makkelijkst weg met warm water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten