maandag 17 maart 2014

Macapoeder

Maca brengt je lichaam weer in balans 


Wat is maca?
macaMaca (Lepidium Meyenii) is een knolgewas van de kruisbloemfamilie en groeit van oudsher in het Zuid-Amerikaanse land Peru. Het belangrijkste deel van de maca is de wortel, die na het oogsten wordt gekookt, gedroogd en daarna tot een rood, paars of zwart poeder wordt vermalen. Al ruim 2600 jaar wordt maca door de Peruanen verbouwd. In de Incatijd aten de krijgers vaak maca voordat ze ten strijde trokken, omdat zij geloofden dat dit knolgewas ze extra alert maakte en hen onuitputtelijke energie en kracht gaf. Maca verhoogt daarnaast echter ook het libido, dus als de krijgers eenmaal een stad of deel van het land hadden veroverd mochten ze geen maca meer eten omdat anders de veiligheid van de vrouwen niet kon worden gegarandeerd. Ook de Spaanse kolonisten waren erg onder de indruk van de werking van maca en schreven uitvoerige rapporten over deze bijzondere plant.
Welke krachtige eigenschappen heeft maca?
Maca heeft een zeer hoge voedingswaarden en bevat een grote hoeveelheid vitamines (B1, B2, C, E), mineralen en sporenelementen (waaronder calcium, kalium, magnesium, natrium, zink, koper, selenium, mangaan, tin, jodium, fosfor, zwavel, silicone en bismut) en complexe alkaloïden. Ook bevat maca een groot aantal weerstand ondersteunende vetzuren en sterolen (organische moleculen) die essentieel zijn voor de algehele gezondheid.
Het belangrijkste kenmerk van maca is dat het een adaptogeen is. Adaptogenen zijn voedingsmiddelen of -stoffen die een uitbalancerend en regulerend effect hebben op het lichaam, waarmee het kan helpen een te hoge bloeddruk, een verhoogde bloedsuikerspiegel en een disbalans in de hormonen te herstellen (Meissner et al., 2006). Om die laatstgenoemde reden wordt maca vaak gegeten door vrouwen die de menopauze naderen of in de menopauze zitten, omdat maca kan helpen extreme wisselingen in de hormoonspiegel te voorkomen en daarmee vervelende verschijnselen die gepaard gaan met de overgang kan helpen te verminderen. Maca  bevordert tevens een gezonde hormoonproductie, waardoor het libidoverhogend werkt en de vruchtbaarheid kan verbeteren. Bovendien verstrekt maca door de hoge voedingswaarde het immuunsysteem en geeft het veel energie. Ook verhoogt maca het zuurstofgehalte in het bloed, waardoor de geest alerter wordt, het uithoudingsvermogen wordt verbeterd en hoogteziekteklachten kunnen worden tegen gegaan (Balick & Lee, 2002).
Hoe kun je maca gebruiken?
Maca is een superfood dat in principe dagelijks kan worden gebruikt. Maca smaakt erg lekker in groene smoothies, fruitsappen en notenmelk en heeft en synergetisch effect als je het eet in combinatie met rauwe cacao, omdat deze twee superfoods de smaak van elkaar versterken. Als je elke dag maca eet kun je het beste één week per maand geen maca nemen, want op die manier wordt de werking van dit superfood uit de Andes verbeterd en geïntensiveerd.
overgenomen van http://jessevandervelde.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten